1. Isten patikája
Isten világa csodálatos, teremtése tökéletes. Mi emberek csúfítjuk el,
tesszük elviselhetetlené világunkat, élőhelyeinket. Amihez csak
hozzáférünk, azt mindent megpróbálunk átalakítani, átformálni, leigázni,
hasznunkra fordítani. Mindent megteszünk azért, hogy bírtokolni,
írányítani tudjuk a természetet, és kihasználni, uralni. A gondozására,
ápolására nem fordítunk időt, erre már sokszor "nincs időnk".
Testünk, lelkünk gondozását, ápolását is elhanyagoljuk, ez álltal
lebetegítjük,: a rossz, negatív godolatokkal, beszéddel, cselekedeteinkkel.
Betegségeink alkalmával sokszor gyógyszerhez nyúlunk, ami a
gyógyszertárakban beszerezhető, mert ez gyorsnak és hatásosnak
gondoljuk, de valójában lustaságból tesszük ezt, és tudatlanságból.
A gyógyszerek többségénél, komoly mellékhatások lépnek fel a tartós
szedésük alkalmával. Pedig itt a környezetünkben, a természetben,
kertjeinkben megtalálhatók a gyógyulást elősegítő zöldségek,
gyümőlcsök, gyógyfüvek. Isten ezt is biztosította számunkra, csak
odafigyelést, türelmet igényel.
A.M.Tímea
Ezt a képsorozatot egy barátom küldte, s szeretném megosztani :
2. Népi gyógyászat
Szabó György 81 éves és teljesen egészséges. A lányának adja át tudását, hogy továbbvigye az Ő gyógyító munkáját. Rajtuk kívül van még egy asszony, akit úgy hívnak, hogy Reza asszony.
Egy konferencián kérdezték Gyuri bácsitól, hogy miért nem használja Magyarország a rengeteg gyógynövényt, hiszen 400 féle gyógynövényünk van. Elmesélte, hogy a Bükkben nagyon sokat tartózkodik napon, és így keletkezett az arcán egy melanoma. Az orvos azonnal azt mondta, hogy meg kell műteni ezt a rákos foltot és kemoterápiát is javasolt. 3 hónap kezelés után saját magát gyógyította meg Gyuri bácsi.
BŐRRÁKRA: diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát, és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani
ebből az italból.
KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJ : 3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.
AGYI VÉRELLÁTÁ : félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl. almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.
AGYI EREK TISZTÍTÁSA : Cavinton helyett: 3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze.
FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB: 3 gr /egy csapott evőkanál/ diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.
CSONTRITKULÁS: Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.
PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL: A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint/ elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a gerincünket és belemasszírozzuk, teljesen beszívódik, ami még
marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle, garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé.
KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A SZEMEN: szemvidítófű egy csapott evőkanál 2 dl. víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.
SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL : diólevél tea, egy csapott evőkanál, 2 dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni. Ha zöld hályog van, akkor 1 évig kell használni.
HOMLOK, ORR, FÜL- ÉS ARCÜREGGYULLADÁS : diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.
Mandulagyulladás esetén: közönséges galaj teát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.
LEGTÖBB PENICILLIN A PÓKHÁLÓBAN VAN
PAJZSMIRÍGY, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL MŰKÖDIK: Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta meginni. A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként
fel kell tenni a nyakra.
ALLERGIA ÉS ASZTMA: Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető:
ökörfarkkóróból készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forró vízzel forrázni, 10 perc állás után inni. Egyébként lehet kapni a Gyuri bácsi féle Bronchitis teakeveréket, interneten is megrendelhető www.gyorgytea.hu-n
MÁJ ÉS EPE : Nagyon sok bennünk az idegen anyag, sok a különféle vegyszer az élelmiszerekben, volt egy konferencia és ott elmondták, ha továbbiakban is ennyi vegyszeres ételt eszünk, a fehér emberekből csak 7% marad meg a földön.
KESERŰ ÉTELEKKEL KELL A MÁJAT TISZTÍTANI ÉS INGERELNI AZ ÜRÜLÉSRE AZ EPÉT. Ilyenek: a pemetefű tea, az ezerjófű tea, a gyermekláncfű leveléből készült tea, a rukkola saláta /nagy bevásárló központokban lehet kapni lilás színű saláta/ nagyon keserű, de minden nap a salátánkba keverjünk bele egy kicsit.
HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB a diólevélből készült tea. 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára a májra kell tenni.
MAGAS KOLESZTERIN: nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál értéke 0-5.1, ha már 4 felett van az kifejezetten nem jó érték. Tyúkhúr teát kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó.
EPEKŐ: minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi a szervezetet a retek.
GYOMORÉGÉS : Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróvíz, 10 perc állás után minden nap meginni.
A savtermelés csökkentésére fehérakácvirág tea. Lúgosításra fehér árvacsalán tea. A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. 2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.
Széklet : Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor hasfogó. Nagyon jó széklet van a szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.
Ha szorulás van, akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet fogyasztani: Gyujtoványfű-tea, mezei kotáng virág hígabb széklet kökényvirág kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye.
Hasmenés: Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat. Diólevél tea fogyasztása 6 hétig. Vadsóskamag nyersen darálva.
Aranyér : Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni, megcsipkedni és sűrűre elkészíteni, éjjelre rá kell kenni, még ha belül is van az aranyér, akkor is rá kell kenni. Télen szárított állapotában nem olyan hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál nagyútifüvet, és utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után, ugyanúgy használhatjuk, mint zöld állapotában.
Izület : pld. Köszvény: erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.
Rheuma: réti legyezőfű
Ha a vesénk nem dolgozik rendesen, akkor a méreganyag lerakódik az ízületekben. Vesét működteti, tehát vízhajtó: a bodzavirág tea, aranyvesszőfű, nyírfalevél /még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze fogyasztása esetén/, tejoltó galaj, csalántea /de csak 6 hétig lehet inni, majd 6 hét pihenő után újabb 6 hét/.
Lábizzadás, vagy körömgomba, vagy hidegláb : diólevélből készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat. Lábgomba esetén pedig: tölgyfakéreg teát kell használni. Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a legjobb esténként.
Magas vérnyomás : vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van.Ha a vesétől van /ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk/, akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2 csészével.
Ha a szívvel van a gond /orvos/, akkor a galagonya virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan tartja, a szívritmust, pedig szabályozza.Baloldali hátsófali szívinfarktus elkerülése végett 2-3 naponta 1-2 csészével kell meginni 160-as vérnyomás felett. Minden reggel fehérfagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, a legjobb vérnyomáscsökkentő tea. 65 éven túl 1 hónapban 1x vagy 2x cickafark te egy nap két csésze hirtelen szívhalál elkerülése végett.
Vashiány : szederlevélből készült tea a legjobb.
Immunerősítés: Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin /pld. csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű paprika, káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás macskamenta teát /én iszom nagyon finom/.
Prosztata : Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és akadozva jön a vizelet:1 hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével. Meg kell tanulni a prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell szakítani többször, és ezzel izmosítják a prosztatájukat a férfiak. Ha már megnagyobbodott a prosztata, akkor a következő teát kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ, KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE; ezeket össze kell keverni és 1 púpozott evőkanál teát le, kell forrázni 2,5 dl. vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta 1 csésze.
Klimax: Ösztrogénhiány - cickafark tea, palástfű tea, pásztortáska tea összekeverve és minden nap 2x 1-1 csésze.
Női szőrösödés: Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a férfihormon. Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta teát.
Ciszta, vagy mióma a petefészken: diólevél tea 1/2 l készíteni, ebből 2 dl-t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.
Cukorbetegség esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint. Megelőzésre: szederlevél tea bármennyi, bármikorvagy: kukoricahéj tea vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4 hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni. Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol. Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.
Agydaganat: minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.A teák elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni, forrázni, vagy főzni kell-e? ÉJFÉL ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS , EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI PERIÓDUSUNK.
DIÓLEVELET VI. hónap közepétől VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen megszárítani, de jobb biztonságos gyógynövényeket árusító boltokban megvenni.
Megfázás ellen : éljen a természet –
Nagyanyáink receptjei alapján ! ! !
A frissen lereszelt torma: kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik. Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
Gyömbér: Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal.
Kortyolgassuk egész nap.
Erős paprika :A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
Vöröshagyma : Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grapefruitlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.
Hagymatea :
Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor :
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.
Húsleves :
A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre
a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.
Fokhagyma :
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja. Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.
Savanyú káposzta:
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C- vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.
Citrusfélék :A citrus gyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák,
tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grapefruitlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen. Jó tudni! A grapefruitban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.
Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma:
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a szervezetből. immunrendszer erősítésére. Így készítjük:
- 33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk,
- majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható
- alkoholban, lezárt üvegben. Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük.
- Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert
folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:
Reggel Délben Este
1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani. Állítólag 7 évig nem kell megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez hozzá, javaslom, próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó szerről van szó.
JÓ EGÉSZSÉGET MINDENKINEK ! !
Egy kis egészség
A hatóanyagok a növényi anyagcsere folyamán keletkezett olyan vegyületek, amelyek az emberi vagy állati szervezetbe jutva élettani hatást képesek kifejteni. A növényi drogok előállításával és a belőlük készült különféle kivonatokkal a hatóanyagok sokkal hozzáférhetőbbé válnak az emberi szervezet számára.A növényi drogokban ismert főbb hatóanyag-csoportok
alkaloidok: olyan N-tartalmú növényi anyagok, amelyek bázikusak, savakkal sót képeznek és az emberi szervezetre általában erős és jellegzetes fiziológiai hatással vannak
glikozidok: növényi eredetű szerves vegyületek, amelyekben egy nem cukor típusú vegyülethez egy vagy több, azonos vagy különböző cukormolekula kapcsolódik. A fenolos glikozidok gátolják a baktériumok, gombák fejlődését. A kéntartalmú glikozid (mustár, torma) a bőrben hisztamint szabadít fel, helyileg vérbőséget idéz elő.
illóolajok: nem egységes vegyületek, hanem különböző vegyületeknek az elegyei. Olyan növényi hatóanyagok, amelyek általában vízgőzzel lepárolhatók, vízben nem vagy csak nagyon rosszul oldódnak, szobahőmérsékleten maradéktalanul elpárolognak, gyakran jellegzetes, intenzív szagúak és ízűek. Általában baktériumölő hatásúak, gátolják a mikroorganizmusok fejlődését.
nyálkaanyagok: gyulladáscsökkentő hatásúak, emellett kiválóan gyógyítják az égési és egyéb sebeket hámosító hatásuk miatt
cseranyagok: jellegzetesen fenoloid típusú vegyületek. Összehúzó hatásuk a bőrön, valamint a nyálkahártyán érvényesül, ezért gyulladások, izzadás, értágulatok ellen gyakori a felhasználásuk. Antibakteriális hatásúak, vérzéscsillapítók és gyulladáscsökkentők.
növényi festékanyagok: 1. klorofill, 2. karotinoidok, 3. anthociánok, 4. flavonoidok. Tartósítják, és hatásosabbá teszik a vitaminokat, erőteljes antioxidánsok, segítik a bőrt a sugárzások feldolgozásában, valamint a szép bőrszín kialakításában.
vitaminok: A-vitamin: hiánya a hám elszarusodását okozza. Szabályozza a faggyúmirigy működését, ellenállóvá teszi a hámréteget; C-vitamin: a zöld növényi részekben, a csipkebogyóban, citromban, paprikában stb. fordul elő; F-vitamin: hiánya haj- és körömtörékenységet, bőrszárazságot okoz, pótolhatjuk dió és mandula fogyasztásával
keserűanyagok: a bőr működését segítik, sokszor társulnak illóolajokkal
fitoösztrogének: az emberi bőrön alkalmazva fokozzák a vér átáramoltatását, elősegítik a sejtszaporodást, és javítják a petyhüdt bőr tónusát.
szójalecitin: természetes emulgálószer, emulzióstabilizátor, 1-2 % mennyiségben bőrtápláló bőrrokon anyag.
akácvirág : illóolaj (farnezol, nerol, linalool, terpineol, benzilalkohol, antranilsav- metilészter), flavonoid glikozid (robinin, akaciin, robigenin)
alma:szerves savak, cukrok, pektin, vitaminok, cellulóz, ásványi sók, cseranyag, foszfor. Almahéjtea álmatlanság ellen. Nyers alma asztmatikus panaszok ellen, gyomorpanaszok esetén, hasmenés ellen hatásos.
aloé: aloin, poliszacharidok, glükóz, antrachinon, glykoprotein, karotinoidok, szaponin, albumin, esszenciális olaj, szilícium, mészfoszfát, vas, szerves savak, enzimek, ásványi só, vitaminok
ánizs : illóolaj. Teája szélhajtó, emésztést javító, nyálkaoldó hatású.
barátcserje : illóolaj, glikozidok, flavonoidok, kasztin (keserűanyag), fitohormon
bazsalikom:illóolaj, linalool, eugenol, szeszkviterpének, flavonoid kávésav, esztragol, Teáját köhögéscsillapításra, étvágyjavításra, szélhajtásra fogyasztjék.
berkenye : C-, B-vitamin, szorbit, cseranyag, zsírosolaj, karotin, flavonoidok, szerves savak, ásványi só, amigdalin, nádcukor, glükóz, nyomelem
birsalma : cukrok, cseranyagok, C-vitamin, szerves savak, pektin, nyálka
bodza : a virágban találhatók a flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, cianidin glikozid ,illóolaj ,nyálkaanyag; levélben: cseranyagok, a termésben találhatók a szerves savak, antocianinok, A- és C-vitamin, cseranyagok, cukrok, illóolajok. Bodzavirágból készített tea köhögéscsillapító, izzasztó, vizelethajtó és enyhén hashajtó hatású. A leveléből készült tea reumás bántalmakra, lázcsillapításra alkalmas.
borágó : a termésében található a zsíros olaj; hajtásban, levélben található a nyálka, szaponin, cseranyag, illóolaj, ásványi sók
borostyán: a levélben találhatók a triterpén szaponinok, szeszkviterpének, rutin, kempferol-3 rutinozid, alkaloid , poliacetilén, falkarinol, falkarinon
büdöske: lutein-karotinoid típusú festék, illóolaj, flavonoidok, helenien, patuletin, alfaterpineol, ocimén, linalool
cickafark:illóolaj , flavonoidok, achillein keserűanyag, cseranyag, kolin, gyanta, aszparagin, inulin, zsírosolaj, enzim, kálium, nitrát, fehérje, ecet- és almasav. Teája étváyjavító, emésztést segítő, görcsoldó, menstruációs panaszokat csökkentő, vérnyomáscsökkentő, gyomor- és bélpanaszok orvoslására alkalmas.
citrom : C-vitamin, bioflavonok, limonen, citrál aldehid, monoterpén szénhidrogén. Fogyasztása a hajszálerek erősődését, az emésztést segíti, növeli a szervezet ellenálló képességét.
citromfű : a növény föld feletti részeiben található az illóolaj, rozmaring- és más fenolkarbonsavak, triterpének, flavonoidok, cseranyag, nyálka, keserűanyag, gyanta. Teája idegnyugtató, görcsoldó, emésztést segítő, izzasztó hatású.
csalán : a levélben található a klorofill, karotinoidok, B-, C-, K-, U-vitamin, szterolok, glükokinin, flavonoidok , ásványi anyagok; a gyökérben találhatók a sztrerolok, kumarin, cseranyagok, fenilpropán származékok, lignán; a magban található az A-, K- vitamin, fehérje, nyálkaanyag, zsíros olaj; nagy a vas, réz, kén, kalcium, nátrium, foszfor, szilícium, xantophil tartalma; a fitohormonok és enzimek tárháza
orbáncfű : hipericin, quercitin, hipericin szerű vörös festékanyag, flavonoid , illóolaj, cseranyag, karotinok, C-, P-vitamin, fitoncidok, nikotinsav, kolin, pektin, flobafén, cukor. Borogatáshoz, szájöblítéshez használhatjuk.
csipkebogyó : A-, B1-,B2-, főleg C-, P-, K-vitamin, bioflavonok, karotinoidok, szénhidrátok, illóolaj, cseranyag, pektin, nikotinsav, szerves savak, zsírosolaj, vas, anthociánok, magnézium, szelén, tannin, ásványi sók, mész, ritka nyomelemek.Magas vérnyomás, bélhurut, hólyaghurut, máj és epebajok esetén alkalmazzák.
diólevél: juglon és más keserűanyag, cseranyag, C-vitamin, illóolaj, inozit
egres: B1-, C-vitamin, ásványi anyagok,gyümölcssavak, pektin
erdei mályva:nyálka, cserzőanyag, virágában festékanyag is
eukaliptusz : cineol tartalmú illóolaj, ellág- és galluszsav, keserűanyag, gyanta, antibakteriális sajátságú anyagok, azaz fitoncidok, csersav
édeskömény : illóolaj, fehérje, zsíros olaj, terpén, sabinén, dihidrocarreol
fehér árvacsalán: cseranyag, illóolaj, szaponinok, nyálka, kolin, hisztamin, metilamin, tiramin, flavonglikozidok, iridoid glikozidok, lamalbid
fehérmályva-gyökér: nyák, keményítő, glikozidok, pektin, csersav, foszfát, lecitin; főzete hidratáló, adsztringens hatású
fekete üröm : illóolaj , flavonol-glikozidok, keserűanyag, inulin, gyanta, cseranyag
fenyő : illóolaj, fenyőgyanta; az illóolaj különböző gyűrűs terpéneket tartalmaz, főleg alfa-pinént; a fenyőgyanta főleg diterpéneket és lignánokat tartalmaz
festőmályva vagy fekete mályva:poliszacharidok, nyálka,cserzőanyag, antocianidin festékanyagok.
fűz : fenol-glikozidok , aromás aldehidek és savak, szalicil-alkohol, saligenin, flavonoid-glikozidok, tanninok
ginkgó: a levélben található: ginkgolid A, B és C, bilobalid, flavonol-glikozidok, bioflavonok, rutin, procianidinek, organikus savak, ginkgolsav, karotinoidok,a magvakban találhatók a ginkgolsavak, bilobol, ginnol
görögszéna : a magban található a nyálkaanyag, trigonellin, szteroid szaponinok, zsíros olaj, kolin, keserűanyag, C-vitamin
grépfrút: keserűanyag, vitaminok, ásványi anyagok, illóolaj
hársfa : a virágban találhatók a flavonoidok, illóolaj, nyálka, cserzőanyag
jukka: szteroid szaponinok, fitoösztrogének
kakukkfű : illóoimlaj, cserzőanyag, keserűanyag, gyanta, szaponin
kerekrepkény : illóolajok, cseranyagok, glechomin, keserűanyag, szaponinok, gyanták, viaszok, aminosavak
komló : a tobozban található a humulon- és lupulon tartalmú gyanta, keserűanyag, cseranyagok, mircén tartalmú illóolaj, flavonoidok, zsír, viasz, aszparagin, ásványi sók, cukor, fehérje; nagyon hatásos fitoösztrogéneket tartalmaz
kökény: flavonoidok, cukor, cseranyag, növényi savak, C-vitamin,pektin, festékanyagok, nyomelemek, vas
körömvirág : a virágban találhatók a vízben oldódó flavonoidok, zsíroldékony sárga-, narancssárga karotinoidok, vízben oldódó szaponinok, zsírban oldódó triterpének, illóolajok, vízben oldódó nyálkaanyagok, E-vitamin; újabb vizsgálatok szerint magvaiból hidegen sajtolt zsíros olaj legfontosabb alkotórésze egy C-18-as zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, fitoszterinek
kövér portula / kövér porcsin : vas, C-vitamin
kövirózsa: a levélben találhatók a szénhidrátok, izocitromsav, citromsav, almasav, malonsav, szabad aminosavak , fenolkarbonsav , flavonoid, cserzőanyag, C-vitamin,.....
5. Az olajok hatása életünkben
Olíva olaj :
Sok helyen ma is gyógyszer.Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj. Legértékesebb fajtája ,az extra szűz olívaolaj, ami az olívabo gyó első hideg préseléséből származik. Felhasználása igen széleskörű: saláták hoz, tésztafélékhez, sütéshez, főzéshez kiváló, fűszerolajokat is ebből érdemes készíteni. Előnyösen hat az érrend szeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére, megóvja az érrendszert a meszesedés-től, meggátolja a zsírok lerakódását az erekben. Az olívaolaj melegít és gyó gyít, a reumatikus panaszoknál segíthet az olívaolajos masszázs.
Tökmagolaj : Intimbajok ellen. A színe sötétbarnás vagy zöldes, íze kifejezetten aromás. A népi gyógyá szatban húgyhólyag- és prosztatapanaszok esetén alkalmazzák. A férfiak, ha szeretnék megelőzni az időskori bajokat, akár már harmincéves korban is elkezdhetik fogyasztását. Hasonló módon a hölgyek is sokat tehetnek a húgyhólyagjuk érdekében, megelőzve a felfázást. Aromája miatt főleg salátákhoz illik, de kiváló kocsonyás ételek és hideg előételek készítéséhez is. Könnyen emészthető, védi a prosztatát
Feketekömény-olaj :
A fáraók kedvence. Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblé-mák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketekömény-olaj különös bőrápoló hatását már Nofretete is ismerte. Manapság vízhajtóként és puffadásgátlóként alkalmazzák.
Ligetszépeolaj :
Erősíti az immunrendszert. Különösen a premenstruációs szindróma kezelésében, az anyagcsere szabályozásában és a véredények kitágításában hatékony. De jó eredménnyel alkalmazzák magas vérnyomás esetén, a koleszterinszint csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint hiperaktív gyermekeknél. Önmagában nem fogyaszt, de hozzásegít az optimális testsúly eléréséhez.
Búzacsíraolaj :
A legértékesebb. Aranybarna színű, gabonára emlékeztető ízű és illatú olaj. Különösen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Száz gramm búzacsíraolaj mintegy százötven milligramm E-vitamint tartalmaz, amely javítja a véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, sima és rugalmas lesz tőle a bőr, valamint serkenti a sejtek megújulás